Oslaďte si život v mexické pekárně

Polvorón

Sladké pečivo je jednou z drobných radostí, kterou si zpříjemňují den Mexičané všech věkových i sociálních kategorií. Domácí pečení navíc v Mexiku není zdaleka tak rozšířené jako u nás , takže pekárny jsou hlavním místem, kde si ho lze dopřát. Návštěva pekárny je také ekonomickou možností jak vyřešit snídani a hlavně zážitkem.

Při příchodu si nezapomeňte vzít kleště a tác

Při příchodu si nezapomeňte vzít kleště a tác

Ať se nacházíte v klasické pekárně či v supermarketu, nákup pečiva má specifická pravidla. Při příchodu si vezmete kovový tác a kleště a pak už jen nabíráte to, na co máte chuť. U pultu vám personál vše zabalí. Určitě si s ohledem na mexické životní prostředí zvolíte papír! Ve větších pekárnách a v supermarketu pak ještě pečivo zaplatíte u kasy.

Obsluha vám pečivo pečlivě zabalí

Obsluha vám pečivo pečlivě zabalí

Poprvé jsem se v mexické pekárně ocitla hned druhý den ráno po svém příjezdu do Mexika. Sice patřila k těm skromnější, i tak mi ale z barevného pečiva s nejrůznějšími posypkami přecházel zrak.

Sladké pečivo do Mexika přinesli francouzští a španělští kuchaři. Mexičané si ho kreativně upravili a v zemi prý můžete narazit až na 2000 druhů! Nabídka je tak hlavně ve větších pekárnách opravdu rozsáhlá. Oproti evropskému pečivu je spíše sladší a ne tak chuťově vyladěné. Většinu nabídky bych přirovnala k typu sladkého pečiva, který koupíte v Itálii či Španělsku.

Uši neboli orejas

Uši neboli orejas

To je ale dost zjednodušující pohled a i v malém pekařství si určitě vyberte. Kromě sladkého pečiva bývají většinou k dispozici i bocadillos (sendviče) či plněné kapsy (empanadas). Samozřejmostí jsou „housky“ bollilos, které patří k nejčastějším druhům pečiva a vyrábějí se z nich například tortas.

Pokud máte při delším pobytu chuť na něco jemnějšího a chuťově vyladěnějšího, pečivo evropského typu není problém koupit ve francouzských či jiných pekárnách ve větších městech a na turističtějších místech. Jen ceny jsou trochu jinde.

Vzorky dortů v Pastelería Ideal

Ze vzorků dortů v Pastelería Ideal je patrné, že mexické oslavy jsou trochu větší než u nás. Ten největší má 110 kg

Na pekárny narazíte v podstatě všude. V centru Mexico City doporučuji navštívit například Pastelería Ideal, Panadería La Vasconia či El Molino, které patří k nejdéle fungujícím ve městě. V té první (pobočka v ulici 16 de Septiembre) nezapomeňte mrknout do dortového království v druhém patře.

Co určitě ochutnat

Jedním z nejtypičtějších zástupců sladkého pečiva je concha (mušle). Jejím základem je brioškové těsto. Povrch je dekorován drobenku vyraženou do tvaru mušle v různých barvách a příchutích.

Conchas

Conchas

Sezónní speciality

Pan de muerto je sezónní specialitu, která je k dostání v průběhu října před Dnem mrtvých (Día de los muertos). Horký se potírá máslem a sype cukrem či sezamem. Nadýchané těsto chutná lehce po pomerančích.

Pan de muerto

Pan de muerto

Přidává se do něj totiž pomerančová kúra a výtažek z květů pomerančovníku. Křížek/hvězda na bochánku symbolizuje lebku a kosti. Pan de muerto nechybí na žádném oltáři připravovaném ke Dni mrtvých a skvěle se doplňuje s horkou čokoládou.

Se svátkem Tří králů je spojena Rosca de reyes. Oválná štola zdobená kandovaným ovocem a někdy i s náplní se tradičné krájí v rodinném kruhu či s přáteli. Kdo ve svém kousku najde figurku Ježíška, má povinnost pohostit na Hromnice ostatní tamales.

Rosca pro větší společnost

Rosca pro větší společnost

Jitka Šnobrová
Mou vášní je už 10 let Mexiko. Prozradím vám, jak si ho užít na maximum. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře