Tequila? Ne, pivo!

Spojujete si Mexiko hlavně s tequilou? Sice se bez ní obejde málokterá party, ale pivo najdete v Mexiku prostě všude. Mexiko navíc vyprodukuje ročně více piva než Německo a je v současnosti jeho největším exportérem na světě. A Coronu seženete díky tomu, že náleží do koncernu Anheuser-Busch InBev, i u nás.

Historii mexického pivovarnictví lze vystopovat již k prvním Evropanům, kteří přišli s Hernanem Cortésem. Hlavní rozvoj nastal až v druhé polovině 19. století s příchodem německých emigrantů a za císaře Maxmiliána, který měl vlastní pivovar.

Schoenfeld

Kdo hodně dobře hledá, najde i nějaký ten pivní speciál. Zde z pivovaru v Mexico City

Regionální speciály tu nehledejte

Dnes je mexický trh rozdělen mezi dvě velké pivovarnické skupiny a je dost unifikovaný. Regionální pivovary jako u nás zde bohužel nenajdete a na produkci minipivovarů je obtížné narazit. Vaří hlavně piva typu ale a další speciály a své produkty především exportují do Spojených států. Nicméně pár takových piv najdete i například v řetězci Superama či v některých barech.

Hlavně ne Coronu…

Co se výše zmiňované Corony týče, domnívám se, že se jedná o to horší z mexické pivní produkce připomínající – slušně řečeno – vodu bez chuti. Na její úroveň bych zařadila i piva Sol, Tecate či Dos Equis.

A co teda pít

Možná namítnete, že do horka se hodí spíše lehčí piva. K pohupování se v hamace a koukání na nekonečný obzor oceánu jsou ideální piva Victoria či Pacífico. Na rozdíl od těch předchozích to má ale nějakou chuť.

Dalšími vcelku pitelnými pivy jsou Indio, Modelo a jeho tmavá verze Negra Modelo či konkurenční León. Pivo Noche Buena je možné koupit jen v období kolem Vánoc. Jedná se o tmavý bavorský bock, resp. to jak nejvíce se mu je možné v Mexiku přiblížit.

Česká stopa

Nejpodobnější českému pivu je značka Bohemia, která se vyrábí z českého chmele. Pokud vás v Mexiku přepadne nostalgie po českém pivu, je „Bohemka“ jasná volba. Navíc je k dostání i tmavá či pšeničná (v limitované edici).

Bohemia v hamace

S Bohemkou v hamace

Zapijte to želvou!

Točené pivo rozhodně není tak oblíbené jako u nás. Narazíte na něj spíše jen v některých cantinách a barech. Mexickou specialitou jsou litrové pivní lahve „caguama“ (želva), které jsou obzvlášť oblíbené na party. Na rozdíl od ostatních lahví jsou vratné. Jinak pivní lahve zálohované nejsou.

Pivní koktejl

Pokud vám nestačí samotné pivo, ochutnejte koktejl. Michelada či chelada vám buď zachutná, nebo ji vyprsknete. Chelada je pivo s limetkovou štávou podáváné ve sklenici se solnou krustou. Do michelady se navíc přidává clamato (nápoj z rajčatové šťávy, koření, a vývaru z mušlí), worcestrová omáčka či maggi, salsa z chilli či Tabasco.

Michelada

Michelada vám buď zachutná, nebo ne…

Okraj sklenice můžete potřít i chilli. U moře vám například nabídnou i micheladu s krevetami či ústřicemi. Chutná to tak, jak to zní. Takže micheladu buď milujete nebo nesnášíte.

Jitka Šnobrová
Mou vášní je už 10 let Mexiko. Prozradím vám, jak si ho užít na maximum. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře