Na Netflixu se vyloupl poklad, který je v českém kontextu zdánlivě hlavně pro foodies a opravdové nadšence do Mexika. Nenechte se zmást, Taco chronicles je mnohem víc než gastro show a v šesti dílech se dozvíte o mexické duši a kultuře více než v hodinách seriózních dokumentů.
Taco je prostě esencí mexické gastronomie a kultury a každý Mexičan k němu má vztah. Taco se často jí na ulici a nedělá rozdíly mezi sociálními třídami. U umaštěných stánků potkáte jak dělníky, tak lidi z kanceláří. Taco je jen jedno a spojuje celou společnost. Zní to pateticky?
Filosofické výpovědi Mexičanů shlukujících se u stánků o smyslu tacos vám dokáží, že se spíše než o patos jedná o autenticitu. Navíc taco výše uvedené schopnosti opravdu má a v seriálu mluví vlastním hlasem.
Pokud tápete v druzích tacos, po shlédnutí budete vědět, jaký je rozdíl mezi tacos al pastor, de carnitas, carne asada, canasta, barbacoa a guisado. Především ale uvidíte tvrdou práci lidí, kteří je připravují, ale také lásku, zápal, nadšení, hrdost, tradici a pokoru.
Dovedete si představit seriál o knedlu zelu a svíčkové, kde by se hosté (téměř) se slzou v oku rozpomínali, že do této restaurace je na svíčkovou vodil už jejich dědeček a oni v tradici pokračují se svými dětmi? A naopak rodiny, které drží kuchařské řemeslo už v několikáté generaci? Možná právě proto je mexická kuchyně na seznamu nehmotného kulturního dědictví UNESCO, zatímco ta česká ne…
Seriál nás zavede v procesu přípravy tacos mnohem dál než do taquerie. Uvidíte rodiny, které dobytek chovají a porážejí, sbírání šťávy magueye, jehož listy se používají k přípravě barbacoa, či se vydáte na trhy pro ty nejčerstvější ingredience.
Najíte se i v taquerii, která se taquerií stává až večer, protože před den je autoservisem, či taquerii se servisem do auta, kde číšníci roznášejí objednávky v běhu. Také poznáte transgender ženu Marve, která připravuje a prodává tacos de canasta v tradičním oaxackém kroji.
Základem dobrých tacos je samozřejmě tortilla. Vydáte se do státu Tlaxcala, kde pod úpatím vulkánu Malinche pěstují kukuřici tradičním způsobem a pečují o její původní druhy, které dnes již byly téměř vytlačeny bílou kukuřicí.
Je až těžko uvěřitelné, že jídlo může vzbuzovat tolik emocí a vášnivých debat. „Když připravujeme tacos, chceme se spojit s dušemi lidí. A když nejsou Mexičané, mohou se jimi stát skrze tacos,“ konstatuje šéfkuchař Roberto Solis.
„A to je Mexiko, dobré taco“, zakončuje první díl seriálu jedna zákaznice. A co vy, už je vám jasné, co budete jíst v Mexiku?
Seriál je k dispozici i s českými titulky, takže žádné výmluvy, je přístupný opravdu všem!