Proč nenavštívit Acapulco

O málokteré destinaci v Mexiku panují tak zkreslené představy jako o Acapulcu. Podloženo to mám sice jen málo vypovídajícím výzkumem mezi přáteli a známými, nicméně i tak považuji za důležité zdůraznit, že Acapulco patří k destinacím, kterých by se návštěvníci Mexika měli spíše vyvarovat. Když mi někdo nadšeně oznámí, že by se chtěl v Mexiku také podívat někam k moři, například do Acapulca, vyvolává to ve mě upřímné zděšení. Ale proč?

Omšelá sláva

Představa Acapulca coby ekvivalentu Cancúnu, tedy místa, kde můžete strávit pohodovou dovolenou v resortu je totiž poněkud archaická. Acapulco bylo luxusním letoviskem již v třicátých letech minulého století. Populární se stalo obzvláště v 50. letech, kdy se v něm s oblibou rekreovali Elizabeth Taylor, Brigitte Bardot či Frank Sinatra. V té době tam strávili líbánky i John a Jacqueline Kennedyovi.

Skokani na La Quebrada jsou jednou z ikon Acapulca

Skokani na La Quebrada jsou jednou z ikon Acapulca

Větším rozvojem prošlo Acapulco od 50. do 70. let, kdy byly postaveny (v té době luxusní) hotely v oblasti Zona Dorada. Tedy to, co jste možná viděli v muži z Acapulca. Nic proti Belmondovi, ale se vaše představa Acapulca zakládá na tomto filmu, připomínám, že od jeho natočení už uplynulo 45 let.

Problémem většiny hotelů z této oblasti je, že od doby, kdy byly postaveny, se moc do jejich renovace neinvestovalo. Bohužel se mi povedlo strávit jednu noc v omšelém hotelu v Zona Dorada. Dodnes úplně nevím, jak s tímto bizarním zážitkem naložit. Personál hotelu se pořád tvářil, že jsme v luxusním zařízení se vším komfortem. Nicméně dojem z velkorysých pokojů s mramorovou podlahou poněkud shazoval zastaralý nábytek a zařízení, smradlavá koupelna a příšerné jídlo.

Klientela hotelů ze Zona Dorada se změnila a místo mexické smetánky mezi ní najdete nižší střední třídu, která si vysněnou all-inclusive dovolenou v rezortu náležitě užívá. Mexičané v hotelu vypadali spokojeně a zřejmě neměli pocit, že by snad za svoje peníze nedostávali odpovídající služby, zatímco mě ta nijak levná ušmudlanost přišla naprosto absurdní. Pokud byste si chtěli něco takového zažít a do Acapulca se vám nechce cestovat, doporučuji film Semana Santa na Netflixu.

Prostě pláž

Acapulco je pořád pro Mexičany z hlavního města nejbližší pláží a místem, kde si užít nočního života

Acapulco je pořád pro Mexičany z hlavního města nejbližší pláží a místem, kde si užít nočního života

Acapulco je nejbližším místem, kam se z Mexico City dá zajet na pláž. Z hlavního města se tam autem dostanete za čtyři hodiny, což je pořád snesitelná cesta na prodloužený víkend a mnohé movitější rodiny z Mexico City mají v Acapulcu apartmány či timeshary.

Před hotely ale nejdete jen uzoučký kousek pláže plný lidí. Na noční romantiku zapomeňte. Z bezpečnostních důvodů některé hotely pláže večer zavírají. Upřímně, hezčí hotelové pláže najdete určitě v Karibiku. A pokud chcete pláž bez lidí, asi vám nemusím vysvětlovat, že v letovisku ji prostě nenajdete.

Bezpečnost

Večerní procházky po pláži se v některých částech Acapulca nedoporučují

Večerní procházky po pláži se v některých částech Acapulca nedoporučují

Acapulco bohužel v posledních letech vede smutnou statistiku města s největším počtem vražd v Mexiku. Osobně jsem v Acapulcu byla asi třikrát, přičemž se většinou jednalo o přespání při návratu z jiné cesty. I tak moje zkušenost zahrnovala vrtulník s ostřelovači, checkpointy se zakuklenými policisty ve čtyřicetistupňovém vedru či výzvu, ať si při čekání na čerpací stanici raději jdu sednout s dcerou do kanceláře.

Letos při příjezdu od Barra Vieja jsme kromě checkpointu policie byli uvítání i autodefensas. Jedná se o autonomní ozbrojené skupiny, které zakládají místní, když mají pocit, že je vláda dostatečně nechrání proti drogovým kartelům. Zprávy ze září dokonce mluví o tom, že ochranu města převzaly federální složky kvůli zkorumpovanosti místní policie (což se v posledních letech nestalo poprvé).

Jeďte radši do Cancúnu

Bohužel, éra zlatých padesátých a sedmdesátých je pryč. Pokud vyhledáváte dovolenou v rezortech, na Mayské riviéře určitě za své peníze obdržíte adekvátnější služby a hlavně ji strávíte bezpečněji. Hotely v Acapulcu se navíc zaměřují na Mexičany, což se odráží i v nabídce jídel a nápojů i službách celkově.

V Acapulcu se prolíná hodně světů a je určitě lepší sociologickou sondou do mexické společnosti než třeba Cancún. Najdete zde luxusní sídla těch opravdu bohatých, dovolenkující Mexičany, kteří bohatí sice nejsou, ale chtějí si dopřát status all-inclusive dovolené na místě, které kdysi bylo jen pro vyvolené, a také mexickou střední třídu, která to prostě neřeší a chce si o víkendu zapařit a vypnout.

To celé se odehrává v místě, o které bojují drogové kartely, a místní platí výpalné, aby přežili. Ač jsem příznivcem cestování mimo nejzprofanovanější cíle a hledání autenticity, vězte že Acapulco je mixem těch nejnegativnějších jevů současného Mexika a bude lepší, když tam prostě nepojdete.

Co když do Acapulca musíte

Pokud se z nějakého důvodu musíte v Acapulcu zdržovat, doporučuji trávit čas hlavně na hotelu a nikde se po nocích neprocházet. Jestli se nechcete spálit v omšelém hotelu s retro zařízením a službami, vybírejte spíše hotely na Punta Diamante, kde najdete ty nejnovější. Pokud hledáte ubytování v soukromí, prověřte si, že je oblast (v rámci aktuální situace) bezpečná.

Jitka Šnobrová
Mou vášní je už 10 let Mexiko. Prozradím vám, jak si ho užít na maximum. Můj příběh si přečtěte zde >>
Komentáře